Το ενδογαστρικό μπαλόνι

Ενδογαστρικό μπαλόνιΜία αναίμακτη μέθοδος αντιμετώπισης της παχυσαρκίας αποτελεί το ενδογαστρικό μπαλόνι. Πρόκειται για την τοποθέτηση δια της γαστροσκόπησης ενός σιλικονούχου μπαλονιού όγκου 400-700 ml στον στόμαχο, που προσφέρει αίσθημα γαστρικής πληρότητας, με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση κατανάλωσης τροφών και επομένως τη μείωση του σωματικού βάρους.

Η διάρκεια ζωής ενός μπαλονιού είναι από 6 έως 12 μήνες και μπορεί να πετύχει ελάττωση βάρους 20 – 30 κιλά, τα οποία μπορούν να επανέλθουν σε έναν ασθενή, που δεν παρακολουθείται από ειδική ομάδα αντιμετώπισης παχυσαρκίας (γαστρεντερολόγο, διατροφολόγο, χειρουργό, ενδοκρινολόγο και ψυχολόγο-ψυχίατρο). Σε αρκετές περιπτώσεις το ενδογαστρικό μπαλόνι αποτελεί τη γέφυρα προς τη χειρουργική επέμβαση, που αντιμετωπίζει στη συνέχεια ριζικότερα την παχυσαρκία.

Η διαδικασία της τοποθέτησης γίνεται με την παρουσία αναισθησιολόγου και διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Ο ασθενής εξέρχεται εντός 24 ώρου με τις κατάλληλες οδηγίες-αγωγή, έχοντας ήπια συμπτώματα ναυτίας, εμετών για 3-5 ημέρες.